WAAROM?

Dit verhaal is van — Mark Versteden (35), Voorschoten
Dit verhaal is afgenomen door — Mathieu Hilgersom (35), Voorschoten
Waarom?’ Ik heb het al drie keer gevraagd en blijf het herhalen. Wachten op antwoord doe ik niet. Ik weet inmiddels wat hij gaat zeggen. Hij moest het doen voor de toekomst van het land. Voor de trots van de familie. En voor zijn eigen trots. Al laat hij dat laatste meestal achterwege. Ik heb hem zo vaak gezegd dat ik van hem houd. En dat hij ook voor mij kan kiezen. Voor mijn trots en voor onze toekomst.
Vroeger was het ziekenhuis de plek waar iemand beter wordt gemaakt. Nu is dit het centrum van dood en verdriet. Sinds de bommen vallen, worden hier elke dag tientallen mensen naar binnen gebracht. Wanneer de één sterft, komt de volgende al in zijn bed. Namen worden niet eens meer opgeschreven. De mensen liggen overal, vechtend tegen de dood. Mijn familie heb ik één voor één zien gaan. Hier liggen al mijn tranen.
Daarom wilde ik hier nooit meer komen. Daarom heb ik hem gesmeekt het niet te doen. We zouden weggaan. Hij heeft het mij echt gezegd. De koffers stonden al klaar. Het maakte mij niet uit waarheen. Samen, dat was voor mij het enige dat telde. Samen, omdat hij de enige is met er wie er nog een samen bestaat.
De bom was van verre te horen. Met één knal was onze toekomst kapot. Ik had niet gedacht dat ik deze vraag nog aan hem zou kunnen stellen. En nu blijf ik het herhalen. ‘Waarom?’
analyse
Wat gebeurt er? Er staat een meisje bij haar vriend. Hij is gewond geraakt in een oorlog, door een bom denk ik. Zij kijkt verdrietig naar buiten. Ze is boos op wat hij heeft gedaan. Hij wil haar aandacht en vraagt zich af hoe het ooit weer goed kan komen. Opvallend is wel dat ze elkaars hand vasthouden. Haar woede is te zien aan haar andere hand: een gebalde vuist. Het meisje is schoon en fris. Vrij jong nog. Zij staat als enige bij zijn bed. Ik denk daarom dat het partners zijn. Zij heeft dit eerder meegemaakt. Daarom doet dit extra pijn. Ze zou willen dat deze hele situatie niet bestond.
Wat zie je? Hij heeft overal brandwonden. Het valt mij ook op dat hij geen baard heeft en kort haar. Ik denk daarom dat het een militair is. Het ziet er daar ook saai en somber uit. Het zal wel een verzorgingshospitaal voor militairen zijn. Ik zie ook een flesje en de tekst Nasmit. Dat duidt op een Arabisch land. Ik denk Irak. Dit ziekenhuis is niet schoon. Het is daar zo druk dat ze het niet goed schoon kunnen houden. Het bed staat voor een kastje. Geen logische plek. Het zou dus een noodbed kunnen zijn.
Wat gebeurt er nog meer? Hij heeft iets gedaan of misschien niet gedaan. Ik denk dat hij niet naar heeft geluisterd en dat dit daarom is gebeurd. Dat zij Arabisch is, blijkt ook uit haar donkere ogen. Ze heeft geen hoofddoekje en is vrij modern. Hij wil het graag uitleggen, maar zij vindt dat het al te laat is. Toch vermoed ik dat het uiteindelijk goed komt tussen deze twee. Al zal hij eerst moeten herstellen.
Associaties Verdriet, oorlog, liefde, woede, slachtoffer.