WRAAK!

Dit verhaal is van — Cindy van Ling, Rotterdam
Dit verhaal is afgenomen door — Lodewijk Ouwens (70), Rotterdam
Ze doet sluier af als ze het ziekenhuis binnenkomt. Ze loopt de gangen door en doet een deur open. Daar ligt hij, haar broer, verminkt.
Eerst schrikt ze, dan grijpt ze zijn hand.
Ze denkt meteen terug aan die angstaanjagende gebeurtenis. In gedachten draait ze de film weer af.
Ze loopt op de markt, met haar broer.
De drukte.
Haar buurjongen die plotseling opduikt en tegen haar begint te schreeuwen.
‘Als ik je niet kan krijgen, dan krijgt niemand je!’
Hij heeft een verfblik in zijn hand en dreigt te gooien.
Haar broer springt ertussen en krijgt het zoutzuur over zich heen dat voor haar bedoeld is.
Omstanders grijpen de buurjongen die blijft schelden.
Haar broer wordt naar het ziekenhuis gebracht.
Daar ligt hij nu.
Ze zint op wraak, ze maakt al plannen.
analyse
Wat gebeurt er? De man in het bed zoekt met zijn ogen de blik, de aandacht van de vrouw. Zij kijkt weg, maar houdt wel zijn hand vast. Ze hebben fysiek contact, maar niet mentaal. Hij zoekt haar.
Wat zie je? Het lijkt wel alsof ze haar blik heeft afgewend omdat hij zo verminkt is. Ze is diep in gedachten en vraagt zich wellicht af: wie heeft dit gedaan? Wat kan ik eraan doen? Misschien kijkt ze wel door een raam in de verte. Toch is ze niet afwezig. Ze zou hem wel durven aankijken. Haar handen zijn gespannen. Het lijkt alsof ze haar kracht aan het samenballen is en ze lijkt te zoeken naar antwoorden: wat, waarom en hoe? Het lijkt alsof ze al haar kracht verzamelt en nadenkt over hoe ze deze man, deze daad kan wreken. Heel krachtig.
Wat gebeurt er nog meer? Ze neemt het laatste sprankje kracht van de man via hun handen in zich op en balt die kracht samen. Wraak? Iedereen ziet: dit is niet zijn moeder, maar ik zie wel ‘een moeder’ die haar kind wil wreken. Ik zie in hem een kind dat de ogen van zijn moeder zoekt. Het volgende moment kijkt ze hem vast wel in de ogen. Zij is supersterk, een tijgermoeder. Rechtop. Zij zit met haar hoofd in de toekomst, hij wil haar bevestiging hier en nu. Hij grijpt zich vast, is aan het afglijden. Zij is wel bij hem, maar eigenlijk niet. Dat zie je aan zijn blik.
Associaties Dali: Jezus aan het kruis, dat perspectief. Tijgermoeder. Tijdloos moment in een armzalige situatie. Onderbroken energiecirkel. Blijf! Alsjeblieft.