ZONNESTRAAL

Dit verhaal is van — Franco Marzolo (43), Leiden
Dit verhaal is afgenomen door — Mathieu Hilgersom (35), Voorschoten
Aan de straal zonlicht in zijn kamer, weet hij dat het ochtend is. Hij begint er steeds beter in te worden. Het schatten van de tijd is gemakkelijker wanneer je niet kunt zien hoe laat het is. Vroeger had hij hulp van de vogels. Wanneer zij begonnen met fluiten, was het einde van de nacht nabij. Nu fluiten er geen vogels meer. Die paar seconden hebben alles veranderd.
Het was een gewone werkdag op de fabriek. Iedereen was vrolijk, er werd volop gelachen en gepraat. En toen was er een enorme klap. Voor hem werd daarna alles zwart. Niets herinnert hij zich meer. Behalve de pijn.
Gek dat alle beelden vervagen, maar dat alleen het gevoel over blijft. Misschien maar goed ook. Het moet verschrikkelijk zijn geweest hoe zij dagenlang aan zijn bed had gestaan, tevergeefs wachtend op een teken van leven. Juist toen zij alle hoop had verloren, was hij er weer. Praten ging niet en zijn lijf was deels verbrand. Maar hij heeft het overleefd. Wat is hij een enorme bofkont. Kon hij dat haar maar vertellen. Zij probeert hem voortdurend op te peppen. Maar ze zou door moeten gaan met leven. Vluchten desnoods, naar een plek waar alles beter is.
Wanneer ze zegt dat ze samen weer gelukkig worden, kijkt ze weg. Ze slikt een keer en gaat door. Keek ze maar eens goed in zijn ogen. Dan zou ze zien dat alleen haar zonnestraal voor hem genoeg is.
analyse
Wat gebeurt er? Het is een foto uit een arm land. Ik denk dat het een land in oorlog is. Hij heeft een ongeluk gehad. Ik zie veel pijn en verdriet. Zij zorgt voor hem. Ze denken na over wat er gaat gebeuren wanneer hij uit het ziekenhuis is.
Wat zie je? Hij heeft vast een ongeluk gehad waardoor hij deels is verbrand. Misschien was het een bom toen hij aan het werk was in de fabriek. Ik zie verdriet in haar ogen. Hij lijkt opgelucht te zijn. Hij heeft geluk gehad. Zij vindt juist dat hij veel pech heeft gehad.
Wat gebeurt er nog meer? Ik zie Nasmit staan. Ik weet niet wat dat betekent. Het klinkt Arabisch. Misschien speelt dit zich af in Irak. Het zakje kan duiden op eten dat zij hem gebracht heeft. Ook staat er een fles sap. Dit betekent misschien dat zij voor hem zorgt. Het zijn ware gevoelens. Ze acteren niet. Ze kijken niet in de lens van de fotograaf.
Associaties Verdriet, hopeloos, liefde, leven en geweld.